Hem
Forum
Spel

Nerladdning
Kontakta oss

Plakoto

Uppställning
Spel
Vinst

Regler för Plakoto

Följande regler beskrivs såsom de är implementerade i The Board.

Uppställning

Uppställningen på brädet är detsamma som för Backgammon förutom att alla pjäser staplas på varje spelares hemtunga.

startuppställning

Spel

Grundreglerna är detsamma som för Backgammon förutom följande skillnader.

Om en spelare landar på en tunga där motståndaren har endast en pjäs, så är den pjäsen fångad i stället för utslagen. Fångade pjäser kan inte röra sig förrän alla motståndarpjäser har flyttat sig från den tungan, vilket frigör pjäsen. Dessutom så bildar den fångade pjäsen tillsammans med den pjäs som fångade ett band, vilket innebär att motståndaren inte kan landa på den tungan. Den spelare som är fångvaktare får hur som helst stapla hur många pjäser den vill på den tungan.

För att vara tillåten att flytta ut, måste alla pjäser vara samlade i motståndarens hemkvarter och de måste dessutom vara fria. Den här regeln gäller även om man har börjat flytta ut pjäser och sedan får en pjäs fångad. Den spelaren får inte flytta ut någon mer pjäs förrän alla pjäser har blivit fria igen.

Om en spelares sista pjäs på hemtungan blir fångad, förlorar denne genast spelet om inte motståndaren fortfarande har pjäser kvar på sin hemtunga. Han har då fortfarande en chans att fånga den andra spelarens sista pjäs som ligger på hemtungan, vilket gör spelet till remi om han lyckas med detta.

Vinst

Man vinner antingen genom att flytta ut alla sina pjäser innan motståndaren eller fångar en pjäs på motståndarens hemtunga samtidigt som du har flyttat bort alla dina från din egen hemtunga.